Köttbullar - Klassiskt recept


En självklarhet på julbordet, men passar ju precis lika bra när som helst.

Det här receptet håller i längden - inga krussiduller. Bara riktigt goda köttbullar!


Ingredienser

Blir ca 60 köttbullar

800 g fin köttfärs (helst nötfärs)

2 kalla kokta potatisar (medelstora)

2 medelstora gula lökar - väldigt finhackat

1 ägg

2 dl vispgrädde

Mycket svartpeppar

Salta ordentligt men såklart inte för mycket

Rapsolja och lite smör till stekning


Tips: Dra ner på lite av den kokta potatisen och byt istället till lite rivet julvörts-bröd som blandas först i grädden innan resten av smeten.

Tips 2: Gör med fördel detta dagen innan julafton ihop med någon annan och ta en liten whisky till, som p.g.a. kladdiga händer kanske får sippas med ett avklippt sugrör under rullningen.


Gör så här

1. Börja med att finhacka löken väl. Mosa också den kalla potatisen med en gaffel så att det inte är några stora klumpar.

2. Lägg köttfärsen i en stor bunke och tillsätt alla resterande ingredienser. Blanda ordentligt. Tillsätt lite mer grädde om den känns alldeles för hård. Glöm inte att salta och framför allt peppra ordentligt så att köttbullarna får god smak. Du kan smaka av smeten och justera. Testa med fördel att steka ett smakprov och justera vid behov, innan rullning.

3. Pensla några tallrikar med rapsolja (obs inte olivolja). Smörj in händerna med lite olja (eller vatten) så att färsen inte fastnar. Börja rulla köttbullarna i lagom storlek och lägg upp på tallrikarna.

4. Hetta upp lite smör i stekpannan (/orna). Häll i köttbullarna och stek på ganska hög värme.

5. Stek ej köttbullarna för länge. De skall inte bli hårda och torra, Detta är också extra viktigt om köttbullarna skall värmas upp tex. dagen efter. Köttbullarna kan frysas in när de har kallnat efter stekningen och tas sedan fram när man vill.


Smaklig måltid!


Tillbaka till alla recept


Tillbaka till all jul

Köttbullar
unsplash