Halstrad Tonfisk -

med Italiensk Sallad

Vi hyllar enkelheten i matlagning och njutningen av goda råvaror. Vår halstrade tonfisk är en riktig delikatess, inspirerad av italienska härligheter. En läcker rätt som är enkel att tillaga och som garanterat kommer att väcka dina smaklökar. En succé i festsammanhang.


Ingredienser (4 pers)

Tonfisk

4 st generösa bitar färsk tonfisk (ca 1,5-2 cm tjocka, annars blir det lätt för genomstekt).

Olivolja att ringla på fisken lite innan stekning/grill och generösare efter stekning/grill, samt saft av ca 1 citron att också ringla över efter stekning/grill.

Kryddblandning att mortla: Hel koriander 1 msk, fänkålsfrön 1 msk, salt 1,5 msk, svartpeppar 1 msk.


Italiensk Sallad

För ugnsrostning:

1 Rödlök

1 Fänkål

2 morötter

1 kruka färsk rosmarin

Lite olivolja att ringla över

Krydda med salt & peppar


Kalla råvaror efter rostning:

1 lagom påse Ruccola

(Man kan ha tomater, kapris och kokad potatis för att fylla ut salladen om man vill, men annars är den väldigt bra som den är)


Dressing att hälla i salladen:

1 kruka färsk basilika

1 kruka färsk mynta

2,5 msk rödvinsvinäger

3 msk olivolja

salt & peppar efter smak


Gör så här

Börja med salladen:

Strimla rödlök och fänkål, samt "bred-hyvla" morötterna med en osthyvel (halvtunna skivor liksom) och lägg i en ugnsform.

Strö över rosmarin, ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Blanda runt allt.

Rosta dem lätt i en form i ugn, ca 10 min på 225 grader, tills de mjuknat lite - "al dente".

Låt kallna något och under tiden kan du grovhacka basilikan och myntan.

Blanda ihop dressingen och häll över salladen, samt lägg i ruccolan. Blanda runt allt.


Tonfisken:

Mortla ihop kryddblandningen och strö över i ett lagom och jämnt lager på samtliga sidor av tonfiskbitarna. Massera båda steksidor med pytte-lite olivolja innan stekningen. (Obs! ha inte olja i grillpannan dock vid stekning).


Värm upp grillpannan på hög värme (alt. vanlig stekpanna).

Stek tonfiskbitarna 1,5 min - max 2 min på varje sida. Du ska inte genomsteka bitarna!


Ta av dem från pannan och ringla direkt ett ganska rikligt lager olivolja över bitarna, medan de vilar någon minut. De tenderar annars att dra ihop sig och bli torra. Du bör också ringla över lite citronsaft för att "skydda" bitarna, och för att ge lite extra smak.


Servera på tallrik genom att skära tonfisken i valfria bitar/strimlor och lägg över en bädd av sallad.


Smaklig måltid!


Tillbaka till alla recept

Halstrad tonfisk